Lån utan inkomst

Det är när man inte har någon inkomst som behovet av att låna kan vara som allra störst. Men kan man få ett lån utan inkomst? Ja, under vissa förutsättningar går det faktiskt!

Din inkomst är avgörande för din kreditvärdighet

När du ansöker om ett lån, oavsett hur mycket pengar det handlar om, görs det alltid en kreditprövning. Ett kreditupplysningsföretag som långivaren samarbetar med fastställer i och med det din kreditvärdighet. Det är den som ligger till grund för hur mycket du kan låna. Ett lån utan inkomst är svårt att få eftersom inkomsten är den viktigaste faktorn i kreditprövningen. Vad du tjänar anses, på rimliga grunder, ligga till grund för din förmåga att betala tillbaka ett lån.

Om allt annat som ligger till grund för din kreditvärdighet talar till din fördel kan det ändå finnas en chans. Alltså om du inte har några betalningsanmärkningar, inte så många förfrågningar och stabila ekonomiska förhållanden i övrigt. Du kan också kompensera för att du saknar inkomst med en medsökande. Då är ni två som delar på risken. Att ha en borgenär som tar hela risken är ett annat alternativ. Sen handlar det mycket om hur mycket du tänkt låna. Att få ett snabblån på några tusen är naturligtvis lättare än om du ansökt om ett lån utan inkomst till en bostad.

Vad menar man med inkomst?

Hur svårt det är att få ett lån utan inkomst beror lite på vad man menar med inkomst. Många som saknar fast inkomst genom en fast anställning klarar sig utmärkt ekonomiskt i alla fall. Att ha ett eget företag eller flera deltidsjobb kan ju ge en bra inkomst även om den inte är fast. Du kan också ha inkomster från en förmögenhet. Många rika saknar fast inkomst från ett fast jobb.

Du kan också få ett lån utan inkomst om du har studiemedel, pension eller a-kassa. Studiemedel är i sig ett lån utan inkomst och att få pension är minst lika tryggt som att ha ett fast jobb. Det är dock inte alla långivare som går med på det, utan lån utan inkomst är särskild kategori av lån. Att ha studiemedel, pension eller a-kassa innebär ju också i regel att man har mindre pengar att röra sig med, jämfört med om haft ett fast jobb. Det är svårt att få ett större lån utan inkomst från ett fast jobb. Detta just för att man inte har lika stora ekonomiska marginaler.

Räkna med högre ränta om du tar ett lån utan inkomst

En kreditprövning avgör inte bara om du får låna och hur mycket i så fall. Den avgör också hur mycket du får betala för lånet. Räntan sätts nästan alltid individuellt. Ju lägre kreditvärdighet du har desto mer får du betala i ränta. Ett lån utan inkomst brukar med andra ord bli betydligt dyrare än om du har en hög taxerad inkomst. Det gäller alltså att du tänker till och försäkrar dig om att det verkligen är värt pengarna att teckna ett sådant lån.

Det faktum att det kostar mer med ett lån utan inkomst bygger på en gammal bankprincip. Det finns ett starkt förhållande mellan risk och ränta. När du till exempel sätter in pengar på ett sparkonto med låg risk är också räntan låg. Banken tar en större risk när de beviljar ett lån utan inkomst. Du som låntagare får följaktligen betala mer i ränta om du saknar inkomst. Det finns dock undantag från denna regel – vissa långivare har samma ränta för alla långivare.

Observera att det inte är alla banker och kreditinstitut som får in sina pengar via räntor. Vissa långivare har istället avgifter som sin inkomstmodell. När du ansöker om ett lån utan inkomst ska du vara noga med att kolla hur höga dröjsmålsavgifterna är. De kan nämligen vara ganska höga när det gäller just den här typen av lån.

Lån utan inkomst och utan UC

När du lånar utan UC spelar det ingen roll hur många som begärt in kreditupplysningar om dig. När det handlar om lån utan inkomst brukar det dock vara UC som står för kreditkontrollen. Om du dels saknar inkomst och dessutom har många förfrågningar är det svårt att få lån. Många förfrågningar kan ju betyda att du redan har många lån. Eller att du har gjort många köp på kredit.

Vad händer med befintliga lån om man blir av med sin inkomst?

Har du blivit beviljad ett lån så får du behålla det så länge du fullföljer villkoren, även om inkomstförhållandena förändrats. Du kan alltså bli sittande med ett stort lån utan inkomst i samband med att du förlorar jobbet. Därför ska du alltid planera din ekonomi noggrant och försöka skapa en buffert som du kan använda till kostnader och lånebetalningar i det fall du skulle bli av med din inkomst.