Lån utan inkomst

Det är när man saknar inkomst som behovet av att låna pengar kan vara som allra störst. Men går det att få ett lån utan inkomst? Ja, det går faktiskt under vissa förutsättningar.

Din inkomst är avgörande för din kreditvärdighet

Det görs alltid en kreditprövning när du ansöker om ett lån, oavsett hur mycket pengar du tänkt låna. Ett kreditupplysningsföretag som långivaren har ett samarbete med fastställer i och med kreditkontrollen din kreditvärdighet. Den utgör grunden för hur stort belopp du får låna. Att få ett lån utan inkomst är problematiskt eftersom inkomsten är den viktigaste faktorn i kreditprövningen. Vad du har för inkomst avgör, på rimliga grunder, din förmåga att kunna betala tillbaka ett lån.

Lån utan inkomst

Om övriga delar som ligger till grund för din kreditvärdighet talar till din fördel kan det ändå finnas en möjlighet att få ett lån. Det vill säga om du saknar betalningsanmärkningar, inte har så många förfrågningar och i övrigt stabila ekonomiska förhållanden. En medsökande kan också kompensera för att du saknar inkomst. Då blir ni två som delar på risken. Ett annat alternativ är att ha en borgenär som tar hela risken. Sen beror en stor del på hur mycket du avser att låna. Ett mindre snabblån på några tusen är självklart lättare att få beviljat än om du ansökt om ett lån utan inkomst till en bostad.

Vad menar man med inkomst?

Svårighetsgraden för att få ett lån utan inkomst är beroende på vad man menar med inkomst. En stor del av de som saknar fast inkomst genom en fast anställning klarar sig ändå mycket bra ekonomiskt. Att vara egen företagare eller ha flera deltidsjobb kan ju ge bra inkomster även om den inte är fast. Det går även att ha inkomster från en förmögenhet. Många rika står utan fast inkomst från ett fast jobb.

Det är även möjligt att få ett lån utan inkomst om du är studerande och har studiemedel, erhåller pension eller a-kassa. Att få studiemedel är i sig ett lån utan inkomst och att få pension är minst lika tryggt som att vara fast anställd. Långt ifrån alla långivare går dock med på det, utan lån utan inkomst är en egen särskild kategori av lån. Att erhålla studiemedel, pension eller a-kassa innebär i regel att man också har mindre pengar att röra sig med, jämfört med om man haft en fast anställning. Det är svårt att erhålla ett större lån utan inkomst från ett fast jobb – då man inte har lika stora ekonomiska marginaler.

Räkna med högre ränta om du tar ett lån utan inkomst

En kreditprövning avgör inte bara om du får låna – och i så fall hur mycket – utan även vad du kommer få betala för lånet ifråga. Räntan sätts nästan uteslutande individuellt. Ju lägre kreditvärdighet du har desto högre blir räntan. Ett lån utan inkomst kommer därför bli betydligt dyrare än om du har en hög taxerad inkomst. Du bör därför tänka till en extra gång om det verkligen är värt pengarna att teckna ett sådant lån.

Lån utan inkomst - Högre ränta

Det är en gammal bankprincip som står till grund för att det kostar mer med ett lån utan inkomst. Det råder ett starkt förhållande mellan risk och ränta. Exempelvis så är räntan låg när du sätter in pengar på ett sparkonto med låg risk. Banken/kreditgivaren tar en högre risk när de beviljar ett lån utan inkomst. Saknar du inkomst får du följaktligen betala mer i ränta på grund av den högre risken. Det finns dock undantag från denna regel – då vissa långivare erbjuder samma ränta för alla låntagare.

Var observant på att det inte är alla banker och kreditinstitut som får in sina ersättningar via räntor. Vissa långivare har istället avgifter som sin huvudsakliga inkomstmodell. Du bör vara noga med att kontrollera hur höga dröjsmålsavgifterna är när du ansöker om ett lån utan inkomst. Vid den här typen av lån kan de nämligen vara ganska höga.

Lån utan inkomst och utan UC

Om du ska låna utan UC spelar antalet kreditupplysningar man begärt in från dig ingen roll. När det kommer till lån utan inkomst brukar det dock vara UC som står för kreditkontrollen. Är fallet så att du dels saknar inkomst och även har många förfrågningar kommer det vara svårt att få lån. Många förfrågningar kan ju nämligen betyda att du redan har många lån – eller att du har gjort många kreditköp.

Vad händer med befintliga lån om man blir av med sin inkomst?

Har du beviljats ett lån så får du behålla det så länge som du fullföljer villkoren, även om inkomstförhållandena förändrats. Skulle du exempelvis förlora jobbet så kan du bli sittande med ett stort lån utan inkomst. Därför är det alltid bra att planera din ekonomi noggrant och försöka se till att ha en buffert som kan användas till kostnader och låneavbetalningar i det fall du skulle förlora din inkomst.