Hur man undviker skulder: den ultimata guiden

Skulder är ett skrämmande ord för många människor. För vissa känns det som om de drunknar i dem och det finns ingen utväg. Grejen med skulder är att du kan undvika dem om du vidtar rätt försiktighetsåtgärder. I den här artikeln kommer vi att diskutera hur du kan undvika skulder och vad du kan göra för att se till att du aldrig behöver oroa dig för dem igen.

Det första steget för att undvika skulder är att skapa en budget och hålla sig till den. Om du vet hur mycket pengar du har som kommer in och går ut kommer du att kunna hantera din ekonomi bättre. Det är också viktigt att se till att du inte spenderar för mycket pengar på onödiga saker. Bara för att du har pengar att köpa något för betyder det inte att du ska köpa det.

Hur man undviker skulder

Ett annat sätt att undvika skulder är att vara smart med dina kreditkort. Använd inte ett kreditkort för saker som du inte kan betala för. Se till att du är ansvarsfull med dina inköp och att du har råd med saldona varje månad. Det är också bättre att bara ha ett eller två kort i stället för flera.

Ett tredje sätt att undvika skulder är att spara inför stora inköp. Om du inte har råd att köpa något direkt, vänta tills du har sparat tillräckligt med pengar så att du kan köpa det utan att skuldsätta dig. Kom slutligen ihåg att skulder inte alltid är dåliga.

Fall inte i dessa skuldfällor!

Skuldfällor är försåtliga och kan snabbt gå överstyr om du inte är försiktig. Genom att förstå de olika typerna av skuldfällor och hur du undviker dem kan du skydda dig själv och din plånbok.

En vanlig typ av skuldfälla är teaserräntan. En teaserränta är en mycket låg ränta som erbjuds under en kort period, vanligtvis sex till tolv månader. När kampanjperioden löper ut hoppar räntan upp till en mycket högre nivå. Om du inte är försiktig kan du alltså få en mycket högre månadsbetalning än vad du planerat.

En annan typ av skuldfälla är avtal med uppskjuten ränta. Med den här typen av arrangemang behöver du inte betala någon ränta under kampanjperioden, men alla räntekostnader läggs på huvudbeloppet i slutet av perioden. En annan typ är en ballongbetalning, som tekniskt sett inte är ett arrangemang med uppskjuten ränta. I stället för att betala det återstående kapitalet i slutet av kampanjperioden betalar du allt på en gång, vanligtvis när du först blivit berättigad till förtidsbetalning.

Fördelen med den här typen av plan är att du kan betala av hela lånesaldot i en enda betalning. Nackdelen är att du måste betala av hela saldot på en gång, vanligtvis när du först blir berättigad till förtidsbetalning.

För att sammanfatta det hela

Skulder kan vara en stor börda och det är viktigt att undvika dem om du kan. Här är några tips om hur du kan göra det:

  1. Håll dig borta från kreditkort. Kreditkort kan vara en förrädisk väg in i skuldsättning. Om du inte har råd att betala för något direkt, köp det inte.

  2. Lev inom ramen för dina tillgångar. Spendera inte mer än du har råd med, även om du har ett kreditkort. Försök att skapa en budget och håll dig till den.

  3. Ta inte lån om du inte absolut måste. Lån kommer med ränta, räntor som snabbt kan bli okontrollerbara om du inte är försiktig.

  4. Gör en plan för dina pengar. Håll koll på vad du ska göra med varje krona innan du spenderar dem, så att du inte frestas att spendera för mycket. Du kommer att spara dig själv en hel del smärta och onödiga skulder i det långa loppet.

Om du är student känner du förmodligen till dessa tips. Men de kan hjälpa dig oavsett vilket skede i livet du befinner dig i.