Lån med betalningsanmärkningar och skulder

Att få ett lån med betalningsanmärkningar och skulder är svårare än om du har god ekonomi. Lånemarknaden är dock så stor i Sverige idag att det inte behöver vara kört. I alla fall inte så länge du inte har ett skuldsaldo hos Kronofogden.

Betalningsanmärkningar är inte hela världen

En förvånansvärt stor del av Sveriges befolkning har någon gång haft en betalningsanmärkning. De flesta av oss har så många räkningar att hantera att det kan hända någon gång. Det behöver inte betyda att du har dålig ekonomi. Flera banker och andra långivare har stor förståelse för detta. De medger lån även om du har en eller ett par betalningsanmärkningar.

Det är stor skillnad på betalningsanmärkningar och betalningsanmärkningar! En gammal anmärkning anses inte vara lika allvarlig som en du fått nyligen. Det spelar också roll hur många du har när du ansöker om lån med betalningsanmärkningar och skulder. Ofta går det att få lån med en eller två anmärkningar men inte om du har fler än så. Om du har så många betalningsanmärkningar att du inte blir beviljad ett nytt lån är det bara att vänta. Betalningsanmärkningar försvinner så småningom ur registren. Då höjs din kreditvärdighet och du kan bli beviljad fler lån.

De flesta i Sverige har skulder

Att låna pengar då och då är en självklar del av ekonomin för de flesta. Många är skuldsatta hela livet såtillvida att de har ett bolån de måste betala tillbaka på varje månad. Att ha en skuld är absolut inget hinder för att få ett nytt lån. Om du har stora och många skulder kan det dock vara svårt. Testa i så fall med samlingslån. Alltså ett större lån du använder för att betala tillbaka dyrare krediter och smålån.

Att ha en skuld som du hela tiden betalar av på är alltså helt normalt. Att ha en obetald skuld där du ligger efter med betalningarna är däremot allvarligt. Inte minst om du behöver låna pengar. Den du lånat av kan kräva att Kronofogden gör en utmätning. Har du lånat med säkerhet kan du bli av med säkerheten.

kvinna som har skulder och behöver låna pengar

Du får inte ha ett skuldsaldo hos Kronofogden

Att ha skulder är som sagt helt normalt. Nästan alla vuxna svenskar har någon skuld som de betalar tillbaka på även om de inte har ett bolån. Kanske en skuld till CSN eller köp av en kapitalvara eller bil som finansierats med ett lån. Du kan dock inte räkna med att få lån med betalningsanmärkningar och skulder om du har en obetald skuld till Kronofogden. Då görs en utmätning av din lön varje månad och din ekonomi lär ha svårt att klara nya lån. Det är bland annat på grund av detta som det är jätteviktigt att betala av på sina skulder enligt låneavtalet, så att det inte går hela vägen till Kronofogden via inkasso.

Du kan alltså ha obetalda skulder och betalningsanmärkningar och ändå få ett lån. Men inte skulder som förfallit till betalning och gått hela vägen till Kronofogden. Enda chansen i det läget är om Kronofogden beviljar en skuldsanering. Det är ett slags lån från staten som du sedan betalar av på medan du lever på existensminimum. Det svårt att få ett sådant lån och det är inget du ska räkna med.

Tänk efter innan du ansöker om lån med betalningsanmärkningar och skulder

Ibland kan det vara nödvändigt att ta ett lån med betalningsanmärkningar och skulder. Det är dock viktigt att du inte tar ett lån i det läget som ytterligare förvärrar din ekonomiska situation. Många tar nya lån för att kunna betala tillbaka gamla skulder. Det ska du helst bara göra om det innebär att du kan sänka dina räntekostnader. Alltså genom att ta ett lån med bättre villkor än dem du redan har.

Lån med betalningsanmärkningar och skulder är dyrare än om du har en mer ordnad ekonomi. Långivaren riskerar mer och tar därför mer betalt. Ockerräntor är förbjudna i Sverige men kolla alltid lånets effektiva ränta och låna bara om du verkligen behöver det.

Lån med betalningsanmärkningar och skulder vid hög inkomst

Skulder och betalningsanmärkningar kan vara flera år gamla. Långivare försöker bedöma vad du har för kreditvärdighet i nuet, när du ansöker om lånet. Om du har en hög fast inkomst, ett normalt bolån och en äldre betalningsanmärkning är det lätt att få låna. I alla fall om inkomsten är stor i förhållande till vad du kommer att betala tillbaka på lånet. Att höja sin inkomst är ett mycket bra sätt för att få lån med betalningsanmärkningar och skulder.