Lån med betalningsanmärkning

Tidigare var det svårt att få låna med betalningsanmärkning. Anmärkningen är en plump i protokollet. Den visar att du tidigare haft problem med att betala tillbaka dina skulder. Än idag är det många långivare som har som absolut krav att du inte får ha några anmärkningar. Men det finns också flera banker som låter dig låna pengar trots att du har betalningsanmärkningar. Om du vill ha lån med betalningsanmärkning är det en fördel om din ekonomi är bra i övrigt. En hög inkomst öppnar många dörrar.

Det är dyrare att låna med betalningsanmärkning

Även om det alltså går att få låna med betalningsanmärkning kan det vara en bra idé att inte göra det i onödan. Du betalar nämligen mer för ett lån om du har låg kreditvärdighet på grund av till exempel betalningsanmärkningar. Det kan tyckas vara orättvist att just människor som kanske har trasslig ekonomi ska behöva betala extra mycket i ränta. Anledningen är att ränta och risk hänger ihop. Banken löper större risk att inte få tillbaka sina pengar om låntagaren har låg kreditvärdighet. Därför höjer de räntan för alla som ansöker om att få låna med betalningsanmärkning.

Alla betalningsanmärkningar värderas inte lika

Kreditupplysningsföretagen har inte bara information om hur många betalningsanmärkningar du har och när du fick dem. Det framgår också vad det är för skulder som du inte betalat i tid. Vissa långivare kan vara extra hårda i sin bedömning om du har en har en viss typ av betalningsanmärkning, men se mer mellan fingrarna med andra anmärkningar. Om du ansökt om snabblån och har betalningsanmärkningar för att du slarvat med just snabblån ser det inte bra ut.

Det är svårare att få låna med en betalningsanmärkning om den är ny. Om du däremot har en betalningsanmärkning som är ett par år gammal är det lättare att få ett lån. Långivarna och kreditupplysningsföretagen försöker bedöma hur din ekonomi ser ut just nu. Det är inte säkert att en eller ett par gamla anmärkningar säger något om hur din ekonomi är idag. Slutligen så spelar det även roll hur många anmärkningar du har. De flesta som medger lån med betalningsanmärkning har en övre gräns.

Hur gör man för att få lån med betalningsanmärkning?

Att ansöka om ett lån med betalningsanmärkning går till på samma sätt som när du ansöker om andra lån. Du fyller i en låneansökan online och signerar den med bankID. Det görs en kreditprövning direkt. Det går på några minuter eftersom all information finns i offentliga register. Du får sedan besked om du blivit beviljad lånet och vad det kommer att kosta dig. Är det ett sms-lån eller någon annan form av snabblån kan du ibland få pengarna redan samma dag.

Du kan få både privatlån och sms-lån med betalningsanmärkning

Många undrar om det bara är en särskild typ av lån som går att få med en betalningsanmärkning. Man skulle kunna säga att det är lättare att få låna lägre belopp. Ett sms-lån på några tusenlappar är enkelt att få trots betalningsanmärkningar. Men man kan också säga att ju mer du lånar desto mindre roll spelar en enstaka anmärkning. Så länge du har tillräckligt hög inkomst i förhållande till lånets storlek. Du kan alltså få såväl snabblån som privatlån och lån med säkerhet trots att du har betalningsanmärkningar.

En annan typ av lån som är relativt enkel att få med betalningsanmärkning är samlingslån. Det vill säga lån som är skräddarsydda för dig som har många lån och krediter och vill sänka kostnaderna för dessa. Samlingslån är perfekta för dig som har betalningsanmärkningar men som vill lösa dina problem genom att låna smartare.

Kan man låna med betalningsanmärkning och obetalda skulder?

Om du har en skuld till Kronofogden kan du inte få ett lån. Det är värre än att ha många betalningsanmärkningar för skulder som är betalda. Anledningen är att Kronofogden kan utmäta din lön och bestämma hur den ska användas. Det är inte säkert att ett nytt lån prioriteras framför dina andra skulder. Äldre skulder har tvärtom ofta företräde. Det finns ingen bank som går med på att låna ut under de premisserna.

Hur fungerar lån utan UC med betalningsanmärkning?

De flesta långivare som vänder sig mot dig som har betalningsanmärkningar erbjuder lån utan UC. Det betyder bara att det är ett annat företag än UC som genomför kreditprövningen. Då slipper du förfrågningar som sparas på hög och sänker inte din kreditvärdighet ytterligare. Det är framförallt UC som sparar information om hur många förfrågningar som gjorts om dig.

Vad är egentligen en betalningsanmärkning?

Många tror att Kronofogden är de som sätter och hanterar betalningsanmärkningar. Det stämmer inte, utan det görs av kreditupplysningsbolagen. Här är en video som förklarar hur det fungerar.